Siirry suoraan sisältöön

Paikkatiedon hyödyntämisen palvelumuotoilu

PALVELUMUOTOILU, KONSEPTOINTI

Location intelligence for smart cities – Ultrahack Hackatonissa kehitimme digitaalista palvelua, joka hyödyntää erilaisia paikkatiedon datalähteitä kansalaisten elämän parantamiseksi. Osana toimeksiantoa selvitimme myös mitä haasteita ja rajoituksia datan käyttöön liittyy.

Tie Designista mukana olivat Suvi ja Sara sekä tiimiä vahvisti sisustussuunnittelija ja palvelumuotoilija Tiina Käyhkö.

Kilpailun haaste

Kehittää ratkaisu, jotka hyödyntää GeoE3-paikkatietoa älykaupungin omaisuuden, resurssien ja palveluiden hallinnan arvoketjun parantamiseksi. Paikkatietoa voi yhdistää mihin tahansa avoimeen dataan, mikä lisää datan arvoa.

Katutyömaiden aiheuttamat haasteet

Heti alkuun tutustuimme liikenteen ja rakentamisen haasteisiin, jotka koskettavat kaupunkilaisten arkea. Haastatteluiden ja somessa esitettyjen avointen kysymyksten avulla tunnistimme, että rakennusalan yritykset ja organisaatiot eivät tiedä toistensa projekteista tai aikatauluista. Tämän takia katuja avataan ja suljetaan jatkuvasti muunmuassa sähkö-, putki-, tai kaapeliasennuksia varten.

Tämä häiritsee paikallisten ja ohikulkijoiden elämää aiheuttaen jatkuvia liikennekatkoksia, luomalla esteitä pyöräilijöille ja jalankulkijoille – puhumattakaan melun ja pölyn haitoista tai rakentamisessa käytettävien materiaalien ja työn aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. Näistä syistä päädyimme pureutumaan tietyömaiden aiheuttamiin hasteisiin ja muotoilemaan näitä helpottavaa ratkaisua.

Palvelumuotoiluprosessin tuplatimanttimalli

Konsepti

Prototyyppimme ByTheWays-alusta helpottaa työmaiden suunnittelua yhdistämällä ja jakamalla rakennustyömaiden dataa alan toimijoiden kesken sekä kaupungissa liikkuville.

ByTheWays avulla tehostetaan rakennusprojekteja jakamalla projektien suunnittelua koskevaa dataa rakennusalan toimijoiden sekä kaupungin infrasta vastaavien välillä. Näin säästetään rakentamisen aikaisissa kustannuksissa ja materiaaleissa kun katujen avauksia tehdään vähemmän sekä minimoidaan kaupungissa liikkuville aiheutuvia haittoja.

Palvelu helpottaa myös kaupungissa liikkuvia ehdottamalla vaihtoehtoisia reittejä sekä mahdollistamalla yhteydenotot työmaiden vastaaviin henkilöihin, mikäli työmailla havaitaan puutteita esim. turvallisuuteen liittyen.

Ratkaisussa hyödynsimme GeoE3-alustan kautta saatavilla olevaa tie- ja rakennusdataa, jota rikastettiin Helsingin kaupungin rakennuslupatiedoilla. Prototyypin lisäksi luonnostelimme palvelun arkkitehtuurin.

Muotoilijat Hackatonissa

Osallistimme projektiin rakennus- ja teknologia-alan asiantuntijoita, kaupungin työntekijöitä sekä kaupunkilaisia. Tuomareiden ja osallistuijien mukaan tunnistimme hyvin ongelman ja lähdimme muotoilemaan siihen oikeasti käyttäjälähtöistä ratkaisua.

Saavutimme tavoitteen ideatasolla Tiimimme taustat ovat palvelumuotoilussa, UI/UX-suunnittelussa, markkinoinnissa ja rakennusalalla, joten toimivaa prototyyppiä varten tiimimme olisi kaivannut data-analyytikkoa ja full-stack-kehittäjää.

Kehittäjä- ja teknologiataustaiset osallistujat totesivat useasti, että muotoilun osaamista kaivattaisiin useammin mukaan Hackatoneihin. Rohkeasti mukaan!