Siirry suoraan sisältöön

Muotoiluprosessin johdattamana kohti tulevaisuuden älykoteja

PALVELUMUOTOILU, KUVITUS, KONSEPTOINTI

Asumisen digitaaliset innovaatiot

Mitä digi voisi olla -älykkään asumisen palvelumuotoilukilpailu järjestettiin KIRAHubin toimesta Naantalin Asuntomessuille kesällä 2022.

Tie Designin kilpailutiimiä vahvistivat palvelumuotoilija Sini Tverin, joka on ollut työharjoittelussa Tie Designilla, sisustussuunnittelija ja palvelumuotoilija Tiina Käyhkö sekä vastavalmistunut kauppatieteiden maisteri tietojärjestelmätieteistä Annika de Lamare.

Tavoite

Kilpailutyön tavoiteena oli luoda ajatus digitaalisen asumisen konseptista olemassa olevien rakennusten asukkaiden tarpeiden ja toiveiden pohjalta.

Projektin muotoiluprosessi

Älykotien arjen optimointia asiakasymmärryksen avulla

Alussa syvennyimme älykotien teemoihin ja keskityimme asiakasymmärrykseen. Tarkastelimme älykotien arjen haasteita ja etsimme ratkaisuja, jotka helpottaisivat asumisen arkea. Kohderyhmänämme olivat älykodeissa asuvat lapsiperheet ja/tai lemmikkieläinten omistajat.

Asiakasymmärryksen mukaan lapsiperheiden arjen hallintaan liittyvät keskeisesti kodin sotkuisuus, epäjärjestys, kiire, ajanpuute ja kaupassa käynti. Taustatutkimuksen pohjalta havaittiin, että vaikka asunnoista löytyy älylaitteita, ne eivät ratkaise arjen haasteita. Älykotien laitteet eivät kommunikoi keskenään eivätkä enaakoi käyttäjien tarpeita. Älykoti koetaan siis edelleen asukkaan hallittavana palapelinä.

Palvelumuotoiluprosessi tuplatimanttimallin mukaan

Palvelumuotoiluprosessin avulla tavoitteemme oli kehittää ratkaisuja, jotka tekevät älykodeista älykkäämpiä ja käyttäjäystävällisempiä. Tuplatimanttimallin avulla varmistimme, että suunnittelussa huomioidaan kokonaisvaltaisesti asiakastarpeet ja käyttäjäkokemus.

Konseptiointi


Konseptimme SmartEntry on ennakoiva älykäs eteiskokonaisuus, joka helpottaa arkea automatisoimalla eteisalueen tavara- ja vaatesäilytyksen. Se vapauttaa asukkaiden kädet ja ajatukset, jotta asukkaat voivat kiinnittää huomiota yhä enemmän toisiinsa.

SmartEntry yhdistää olemassaolevat älylaitteet asukkaita palvelevaksi kokonaisuudeksi, jossa data liikkuu laitteiden sekä ulkopuolisten tiedonlähteiden välillä, ennakoiden ja helpottaen asukkaiden arkea. Edellytys SmartEntryn toteutukselle on käyttäjille läpinäkyvä, tietoturvallinen tiedonsiirto.

Kilpailutyölle kunniamaininta

Kilpailutyö SmartEntry pitchattiin tuomaristolle ja messujen yleisölle Naantalin Asuntomessualueella elokuussa. Kilpailun tuomaristoon lukeutuivat ABB, Abloy, Yalen, Genelec ja Schneider Electric.

Kuudesta kilpailutyöstä Smart Entry sai kunniamaininnan hyvästä käyttäjäkokemukseen perehtymisestä ja konseptin asuntomessuhenkisyydestä.

Seuraavat askeleet

Toteutuessaan SmartEntry mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja tulonlähteitä laite- sekä ohjelmistoyritysten välille. Keskustelemme konseptista ja sen kehittämisestä mielellämme lisää mm. tietoturvaa, sensoreita, valaisimia ja tekoälyä hyödyntävien yritysten kanssa.

Lisätietoja kilpailusta KIRAHub ja konseptista suvi.ferraz@tiedesign.fi.

Käyttäjä keskiössä, elävästi kuvatut tilanteet, käyttäjäkokemus ja sympaattinen esitys.

– Tuomariston kunniamaininnan kriteerit

Edellinen

Verkkosivujen ja yritysilmeen kehittäminen

Seuraava

Logon ja yritysilmeen uudistus