Siirry suoraan sisältöön

Digitaalisuus tulevaisuuden älykodissa

PALVELUMUOTOILU, TEKNOLOGIA

Asumisen innovaatiot

Mitä digi voisi olla -älykkään asumisen palvelumuotoilukilpailu järjestettiin KIRAHubin toimesta Naantalin Asuntomessuille kesällä 2022.

Tie Designin kilpailutiimiä vahvistivat palvelumuotoilija Sini Tverin, joka on ollut työharjoittelussa Tie Designilla, sisustussuunnittelija ja palvelumuotoilija Tiina Käyhkö sekä vastavalmistunut kauppatieteiden maisteri tietojärjestelmätieteistä Annika de Lamare.

Tavoite

Kilpailutyön tavoiteena oli luoda ajatus digitaalisen asumisen konseptista olemassa olevien rakennusten asukkaiden tarpeiden ja toiveiden pohjalta.

Prosessi

Palvelumuotoiluprosessin tuplatimanttimallia mukaillen

Alkuun perehdyimme toimeksiannon teemoihin sekä älykoteihin. Asiakasymmärryksen kautta selvitimme millaisia ovat älykotien arjen haasteet ja mikä helpottaisi asumisen arkea. Kyselyn ja haastattelujen kohderyhmänä olivat älykodeissa asuvat lapsiperheet ja/tai lemmikkieläinten omistajat.

Taustatutkimuksen mukaan asunnoista löytyy älylaitteita, mutta ne eivät ratkaise sellaisenaan arjen haasteita. Kotien älylaitteet eivät keskustele keskenään tai ennakoi käyttäjän tarpeita. Älykoti koetaan vielä asukkaan hallittavana palapelinä. Lapsiperheiden arjen hallintaa kuormittavat kodin sotkuisuus, epäjärjestys, kiire, ajanpuute ja kaupassa käynti.

Konsepti


Konseptimme SmartEntry on ennakoiva älykäs eteiskokonaisuus, joka helpottaa arkea automatisoimalla eteisalueen tavara- ja vaatesäilytyksen. Se vapauttaa asukkaiden kädet ja ajatukset, jotta asukkaat voivat kiinnittää huomiota yhä enemmän toisiinsa.

SmartEntry yhdistää olemassaolevat älylaitteet asukkaita palvelevaksi kokonaisuudeksi, jossa data liikkuu laitteiden sekä ulkopuolisten tiedonlähteiden välillä, ennakoiden ja helpottaen asukkaiden arkea. SmarEntryn edellytys on käyttäjille läpinäkyvä, tietoturvallinen tiedonsiirto.

Kilpailutyölle kunniamaininta

Kilpailutyö SmartEntry pitchattiin tuomaristolle ja messujen yleisölle Naantalin Asuntomessualueella elokuussa. Kilpailun tuomaristoon lukeutuivat ABB, Abloy, Yalen, Genelec ja Schneider Electric.

Kuudesta kilpailutyöstä Smart Entry sai kunniamaininnan hyvästä käyttäjäkokemukseen perehtymisestä ja konseptin asuntomessuhenkisyydestä.

Seuraavat askeleet

Toteutuessaan SmartEntry mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja tulonlähteitä laite- sekä ohjelmistoyritysten välille. Keskustelemme konseptista ja sen kehittämisestä mielellämme lisää mm. tietoturvaa, sensoreita, valaisimia ja tekoälyä hyödyntävien yritysten kanssa.

Lisätietoja kilpailusta KIRAHub ja konseptista suvi.ferraz@tiedesign.fi.

Käyttäjä keskiössä, elävästi kuvatut tilanteet, käyttäjäkokemus ja sympaattinen esitys.

– Tuomariston kunniamaininnan kriteerit

Edellinen

Verkkosivujen ja yritysilmeen kehittäminen

Seuraava

Logon ja yritysilmeen uudistus